SOPU RY, VIIKKOPOSTI VKO 35

17.09.2023SISÄLTÖ / IN ENGLISH BELOW

TULEVAT TAPAHTUMAT:

1. Alkusauna 28.8. klo 17

2. Elokuun lajikokeilu: SOPUn ja PIRATEn rantapäivä 30.8.

MUUT ILMOITUSASIAT:

1. Nimineulatilaus PIRHAN harjoitteluihin Kide.appissa

2. Hae mukaan tukihenkilötoimintaan

3. Klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta espanjaksi Tampereella syyskuussa

4. Vapaaehtoisia Viisas valinta -hankkeen lopputapahtumaan

5. Vuorotteluvapaan sijaisuus KOTO-tiimissä

6. Kutsu isosisarustoiminnan vapaaehtoiseksi

7. Vapaaehtoisten toimintaa Tampereen Tyttöjen Talolla

8. Maksuton koulutus: Mitä on somekiusaaminen?

TULEVAT TAPAHTUMAT:

1. Alkusauna 28.8. klo 17

Hei tänä vuonna aloittaneet sosionomiopiskelijat (23SO & 23ASO)!

Järjestämme perinteisen alkusaunan 28.8. klo 17 alkaen Solulla ja sen edustalla. Ohjelmassa on mm. beerbongia, visailua ja tietenkin sossukaste. Kuten tapahtuman nimestä voi jo päätellä, sauna on lämmin, joten voit halutessasi ottaa myös saunatarvikkeet mukaan!

2. Elokuun lajikokeilu: SOPUn ja PIRATEn rantapäivä 30.8.

Vielä on kesää jäljellä!

Kiinnostaisiko rennompi illanvietto rannalla lentopalloa tai vaikka mölkkyä pelaillen?

PIRATE ja SOPU järjestävät keskiviikkona 30.8. yhteisen rantapäivän Rosendahlin rannassa klo 17.00 alkaen. Luvassa rentoa hengailua ja pelailua upeissa Pyhäjärven maisemissa. Samalla pääset myös tutustumaan ihaniin terveysalan opiskelijoihin.

Vaihda siis rennommat vaatteet päälle ja tule viettää meidän kanssa viimeisiä kesäpäiviä Rosendahliin! Voit ottaa omiakin pihapelejä mukaan halutessasi.

MITÄ? PIRATEn ja SOPUn rantapäivä

MISSÄ? Rosendahlin rannassa

MILLOIN? Keskiviikkona 30.8. klo 17-20

MIKSI? Koska @pirate.ry ja vikat kesäpäivät

(Tapahtumalla säävaraus. Siirretään tapahtuma sisätiloihin, jos sataa. Tästä tiedotetaan erikseen tarvittaessa.)

MUUT ILMOITUSASIAT:

1. Nimineulatilaus PIRHAN harjoitteluihin Kide.appissa

Pirkanmaan hyvinvointialueella tehtävään harjoitteluun opiskelijalla tulee jatkossa olla nimikyltti tai -neula. Opiskelijat käyttävät oppilaitoksen kautta tilattua nimineulaa/opiskelijakorttia tunnisteenaan harjoittelujaksoilla. Nimineulasta/opiskelijakortista tulee käydä ilmi opiskelijan koko nimi, opiskelijastatus ja koulutusorganisaatio. Eli opiskelijakorttikin kelpaa, jos sen saa näkyville muovitaskuun.

SOPU ry järjestää nimineulatilauksen TAMKin sosionomiopiskelijoille Kide.app-sovelluksen kautta. Tilaukset ovat avoinna 23.8. - 6.9. välisenä aikana.

Suosittelemme tilaamaan 2kpl nimineuloja, jotta on olemassa varakappale, mikäli nimineulasi katoaa tai rikkoutuu. Nimineulojen saapumisesta ilmoitetaan erikseen. Nimineuloilla ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta.

Jos et halua tilata nimineulaa, voit hankkia klipsillä varustetun muovitaskun opiskelijakortillesi, jota käytät nimineulan sijasta.

2. Hae mukaan tukihenkilötoimintaan

HALUAISITKO AIKUISKAVERIKSI LAPSELLE TAI NUORELLE? TULE MUKAAN TUKIHENKILÖTOIMINTAAN!

Haemme uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä 7-17v. vuotiaille lapsille ja nuorille. Tukihenkilötoiminta on yksi lapsiperheiden sosiaalityön tukimuodoista, jossa lapsi saa oman tukiaikuisen, joka antaa hänelle aikaa ja välittävää läsnäoloa. Tukihenkilö on aikuinen ystävä, jolle voi kertoa asioitaan ja jonka kanssa voi viettää vapaa-aikaa tehden yhdessä kivoja asioita esim. pelailla, leikkiä tai tutustua uusiin harrastuksiin. Tukihenkilöpalvelu on erittäin suosittu tukimuoto ja omaa tukihenkilöä odottavia lapsia on paljon. Erityisesti miehiä kaivataan mukaan toimintaan, sillä 2/3 tuettavista on poikia, kun taas vain 1/3 tukihenkilöistä on miehiä. Tukihenkilösuhteen tavoitteet ovat yleensä yksinkertaisia kuten esim. ujon lapsen rohkaiseminen kodin ulkopuolelle tai mielekkään harrastuksen löytäminen.

Tukihenkilöiksi haetaan aivan tavallisia aikuisia ihmisiä, joiden oma elämä on tasapainossa. Sosiaali- tai terveysalan tuntemusta, tai kokemusta lapsista ja nuorista ei tarvitse olla entuudestaan.

MITÄ SE SINULTA VAATII?

 • Aikaa: Jotta suhteesta muodostuu merkityksellinen niin lapselle kuin tukihenkilöllekin, toivotaan, että varsinkin alussa tukihenkilö tapaisi tuettavaa n. 2 kertaa kuukaudessa, 1-2h kerrallaan
 • Läsnäoloa: Usein riittää, että olet se turvallinen aikuinen lapsen elämässä, mitään ihmeellisiä taitoja tai sirkustemppuja ei tarvita
 • Sitoutumista: Lapsi tarvitsee tiedon, että tukihenkilö on pysyvä osa hänen elämäänsä, eikä katoa minnekään, joten siksi toivomme tukihenkilön sitoutuvan toimintaan ainakin vuodeksi
 • Koulutukseen osallistumisen: Kaikki tukihenkilöt käyvät läpi koulutuksen sekä henkilökohtaisen haastattelun. Myös kaikkien tukihenkilöiden rikosrekisteriote tarkastetaan.

MITÄ TUKIHENKILÖNÄ TOIMIMINEN SINULLE ANTAA?

 • Merkityksellisen ihmissuhteen, ystävän, ehkä loppuelämäksesi
 • Tunteen siitä, että voit olla avuksi
 • Palkkion: Tukihenkilöille maksetaan kuukausittainen palkkio, jonka tarkoituksena on korvata tukihenkilön omia tukisuhteesta aiheutuvia kuluja
 • Kulukorvauksen: Kulukorvauksen tarkoituksena on kattaa tukihenkilön kulkemisesta koituvia kuluja
 • Halutessasi todistuksen osallistumisesta koulutukseen ja toimintaan
 • Upean kokemuksen olla yhtenä osana lapsen tai nuoren kasvun tukemisessa
 • Vertaistukea ja yhteisiä virkistyshetkiä toisten tukihenkilöiden kanssa

Jos kiinnostuit, koulutamme uusia vapaaehtoisia syyskuussa. Kaksi iltaa kestävä tukihenkilökoulutus järjestetään Perheiden talolla, Tampereella (itsenäisyydenkatu 21b) kahtena peräkkäisenä tiistai-iltana 12.9 ja 21.9 klo 16.30–20.00. Lisäksi kaikki tukihenkilöt haastatellaan henkilökohtaisesti myöhemmin sovittuna ajankohtana. Haastattelussa saat myös esittää toiveita tukilapsen suhteen. Koulutus ei vielä sido sinua mihinkään, joten voit tulla vain kuuntelemaan ja miettimään onko tämä sinun juttusi.

Koulutukseen voit ilmoittautua laittamalla viestiä osoitteeseen tukihenkilo@pirha.fi (huom. o-kirjain lopussa) Laita viestiin nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi, sekä mahdolliset ruoka-aine allergiat kahvitusta varten.

Lisätietoja toiminnasta ja koulutuksesta nettisivuiltamme www.pirha.fi/tukihenkilotoiminta tai numerosta 040-806 2181/ Anna-Mari Junes

Tukihenkilökoulutuksia järjestetään säännöllisesti kolme kertaa vuodessa. Mikäli et pääse juuri tähän koulutukseen, seuraile nettisivujamme, jossa ilmoittelemme seuraavista koulutuksista.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Anna-Mari Junes

Sosiaalityöntekijä

Lastensuojelun asiakasohjaus Luotsi

Tukihenkilötoiminta

Pirkanmaan hyvinvointialue

Karhunkatu 45 H 1

33520 Tampere

p. 040-806 2181anna-mari.junes@pirha.fi

3. Klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta espanjaksi Tampereella syyskuussa

Tukkateatterin syyskuun ensi-iltana nähdään Hella Wuolijoen klassikko Niskavuoren Heta espanjaksi!

Heta Niskavuori on rohkea ja ainutlaatuinen esitys, joka tarjoaa yleisölle moniaistisen kokemuksen täynnä musiikkia, energiaa ja raivoisaa rakkautta. Näytelmä on espanjalaisen ohjaajan – José Herreron – ja suurimmaksi osaksi suomalaisen näyttelijäkaartin taidonnäyte.

Tule jakamaan kanssamme Hetan tarina. Sen historiallinen maailmankuva kuvattuna uusin sävyin, joita espanjan kieli, kulttuuri ja José Herreron fyysinen ohjaustyyli tuovat mukanaan. Näytelmässä nähdään kivikova, intohimoinen Heta Niskavuori, jonka epäonni rakkaudessa suistaa hänet kätkemään unelmansa ja rakkauden menestyäkseen elämässään. Miksi meidän täytyy kamppailla niin paljon elääksemme elämää, jota emme edes halua?

¡El clásico Heta Niskavuori de Hella Wuolijoki ahora en español! Heta Niskavuori es un espectáculo atrevido y único, que ofrece al público una experiencia multi-sensorial a través de la cual podrá sumergirse en el mundo de las mujeres de Niskavuori. Un espectáculo lleno de música, energía y feroz desamor. Experimente la visión histórica del mundo de Heta con los nuevos y hermosos matices de la lengua española, la cultura y el maravilloso estilo de dirección de José Herrero. ¿Por qué hay que luchar tanto para vivir una vida que ni siquiera es la que uno quiere?

Esityskieli on espanja, mutta katsojille jaetaan suomenkieliset kohtaustiivistelmät.

Kesto/duración: 2h 15min väliakoineen

tukkateatteri.fi/heta-niskavuori

Esitykset/funciones:Pe 1.9. klo 19 ensi-iltaSu 3.9. klo 17Ti 5.9. klo 19To 7.9. klo 19 LOPPUUNVARATTUTi 12.9. klo 19Pe 15.9. klo 19La 16.9. klo 17Su 17.9. klo 17Ti 19.9. klo 19To 21.9. klo 19Pe 22.9. klo 19

Liput/entradas:20 € peruslippu / entrada general10 € opiskelijat, eläkeläiset, työttömät / estudiantes, jubilados, parados

Ryhmäliput, vähintään 10 henkilöä / Grupos, al menos 10 personas:18 € peruslippu / entrada general9 € opiskelijat, eläkeläiset, työttömät / estudiantes, jubilados, parados

tukkateatteri.fi/liput

lippuvaraukset@tukkateatteri.fi

041 440 5022 (soitto, viesti tai WhatsApp).

Osta liput Lippuagentin-verkkokaupasta (lippuagentti.fi/event/view?id=5204). Lippuagentista ostettuihin lippuihin lisätään 2-2,50 euron käsittelymaksu sekä maksutapalisä (0,50 € /ostokerta tai +3 % / ostokerta)

tukkateatteri.fi/heta-niskavuori

facebook.com/tukkateatteri

instagram.com/tukkateatteri

Laukontori 12, 33200 Tampere

4. Vapaaehtoisia Viisas valinta -hankkeen lopputapahtumaan

Työskentelen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Viisas valinta-hankkeessa, joka loppuu tämän vuoden lopussa.

Viisas valinta -hanke lisää tuetusti asuvien kehitysvammaisten ja tukea tarvitsevien ihmisten tietämystä omassa arjessa ja lähiympäristössä tehtävistä ilmastoteoista.

Hankkeestamme voi lukea lisää nettisivuiltamme: https://kvps.fi/kehittaminen/kehittamishankkeet/viisas-valinta/

Meillä on tulossa hankkeen lopputapahtuma Viisas valinta-minimessut 26.10. klo 12 alkaen Tampereella.Minimessuille on tulossa toiminnallisia messupisteitä. Muutamia yhteistyötahojen pisteitä ja näillä näkymin kolme meidän hankkeen omaa pistettä, joissa tarkoitus on pelailla ja tutustua sen kautta hankkeen teemoihin. Tarvitsisimme apukäsiä näille toiminnallisille pisteille klo 12-16. Toiveemme olisi, että joka pisteellä olisi työparina: tukea tarvitseva henkilö + toinen henkilö (esim. opiskelija) apuna.Kysyisinkin, että olisiko TAMK:n sosionomiopiskelijoilla kiinnostusta/mahdollisuutta olla mukana? 😊

Tämä olisi loistava tilaisuus erilaisten ihmisten kohtaamiseen ja samalla pääsisi näkemään hieman erilaisia työtehtäviä vammaistyön kentällä!Tässä linkki verkkosivuille: https://kvps.fi/tapahtuma/viisas-valinta-minimessut/

Mukavaa alkanutta elokuuta!

Ystävällisin terveisin

Essi Vertanen

Suunnittelija

040 621 0582

Viisas valinta-hanke

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

5. Vuorotteluvapaan sijaisuus KOTO-tiimissä

Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut (KOTO-tiimi) hakevat ohjaajaa vuorotteluvapaan sijaisuuteen 3.11.2023-30.4.24

Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut vastaavat Tampereen kaupungilla pakolaisten vastaanotosta ja kansainvälistä suojelua saavien intensiivisestä alkuvaiheen tuesta. Haemme vuorotteluvapaan sijaisuuteen ohjaajaa työskentelemään pakolaisten sekä muiden kansainvälisen suojelun piirissä olevien asiakkaiden kanssa. Työtehtäviin kuuluu mm. asiakkaiden ohjaus palveluiden käyttämisessä sekä opastus omatoimisuuteen, asumisen ohjaus sekä työparityöskentelyä KOTO- tiimin ja hyvinvointialueen pakolaistyön henkilöstön kanssa.

Katsomme eduksi kokemuksen monikulttuurisesta työstä, maahanmuuttajapalveluiden tuntemuksen, hyvät vuorovaikutustaidot, sujuvan suomen kirjallisen ja puhutun kielen osaamisen sekä muun kielitaidon. Arvostamme positiivista ja motivoitunutta asennetta.

Valittavan sijaisen ehdot:

 • Sijaisen on oltava työtön työnhakija TE-toimistossa välittömästi ennen sijaisuuden alkamista.
 • Sijaiseksi käy henkilö, jonka työttömyys on yhdessä tai useammassa jaksossa kestänyt vähintään 90 kalenteripäivää vuorotteluvapaan alkamista edeltäneiden 14 kuukauden aikana. -Poikkeus: Seuraavissa tilanteissa sijaiseksi voidaan palkata henkilö, jonka työttömyys on kestänyt vain yhden päivän välittömästi ennen sijaisuuden alkamista: -Henkilö on vuorotteluvapaan alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias. -Henkilö on alle 30-vuotias ja ammatillisen- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään vuosi.
 • Keskeneräiset opinnot ja mahdollinen yritystoiminta on selvitettävä TE-toimistossa.
 • Sijaiseksi ei voida palkata henkilöä, jota pidetään työttömyysturvalaissa määriteltynä päätoimisena opiskelijana tai päätoimisena yrittäjänä. Paikka täytetään sopivan hakijan löydyttyä. Yhteydenotot ja lisätiedot: Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut/palvelupäällikkö Heini Lehtokannas, heini.lehtokannas@tampere.fi p. 040 195 0925

6. Kutsu isosisarustoiminnan vapaaehtoiseksi

Kiinnostaako vapaaehtoistyö lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi? Haluaisitko toimia ystävänä yksinäisyyttä kokeneelle tai tukea tarvitsevalle 8–14-vuotiaalle?

Ahjolan Setlementti ry:n Isosisarustoiminta on aikuiskaveritoimintaa, jossa vapaaehtoinen pääsee toimimaan omien mielenkiinnonkohteidensa mukaisesti yhdessä lapsen tai nuoren kanssa. Isosisaruksena voit toimia ilona ja tukena lapselle juuri sellaisena kuin olet! Koulutamme uusia vapaaehtoisia syyskuussa 8h laajuisella kurssilla. Tyttöjen ja Poikien Tuvan tiloissa (Pispalan valtatie 45) järjestettävä kurssi jakautuu kahdelle päivälle (to 28.9. & la 30.9.). Kurssin suorittaneille jaetaan todistus.

Isosisarustoiminnassa vapaaehtoisella on mahdollisuus löytää omien intressien mukaista tekemistä ja seuraa, sekä osallistua tapahtumiin ja virkistystoimintaan. Pikkusisarukset valikoidaan huolella niin, että jokainen vapaaehtoinen saa juuri itselleen sopivan kaverin, ja toisin päin! Yhdessä voitte harrastaa, seikkailla, hengailla ja löytää uutta sisältöä arkeen. Järjestämme vapaaehtoisillemme erilaisia vertaisiltoja sekä jatkokoulutuksia.

Isosisarustoiminta on saanut alkunsa jo vuonna 1998, ja Isosisarusten lämmin yhteisö on alati kasvava! Toimintaa ohjaavat ammattilaiset ovat saavutettavissa matalalla kynnyksellä, ota yhteys ohjaajaan kysymysten herätessä.

Juuri sinä voit olla roolimalli lapselle tai nuorelle, tule siis kurssille ja ryhdy aikuiskaveriksi!

Ilmoittaudu kurssille: https://ahjolan-kansalaisopisto-lv.creamailer.fi/survey/knh63rhzljm3g

Lisätiedot: tyttojentupa.fi/poikatyo.fi

Tutustu toimintaan Instagramissa @isosisarustoiminta

Ystävällisin terveisin,

Thomas Westerholm

Ohjaaja

Poikien Tupa ja Isosisarustoiminta

Ahjolan Setlementti ry, Tampere

p. 044 553 8432

IG: tampereenpoikientupaYouTube: Tyttöjen ja Poikien Tupa

www.poikatyo.fi

7. Vapaaehtoisten toimintaa Tampereen Tyttöjen Talolla

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistoiminta tyttöjen ja nuorten naisten parissa? Tampereen Tyttöjen Talo järjestää syksyllä 2023 uusille vapaaehtoisille perehdytyksen! Tyttöjen Talon vapaaehtoiset ovat aikuisia naisia (sukupuolen moninaisuus huomioiden), joita yhdistää kiinnostus olla mukana Tyttöjen Talon toiminnassa ja toimia turvallisena aikuisena kävijöillemme.

Edellytyksenä vapaaehtoisena toimimiselle on vähintään 21 vuoden ikä sekä osallistuminen Tyttöjen Talon vapaaehtoisten perehdytykseen. Vapaaehtoiset valitaan haastatteluiden perusteella.

Syksyn 2023 vapaaehtoisten perehdytyksen päivät ovat:

-Lauantai 16.9 klo 10-16.30 sekä

-Keskiviikko 20.9 klo 17-20. Osallistuthan molempiin koulutuspäiviin.

Koulutukseen ja vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta saa halutessaan todistuksen, jota voi hyödyntää esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan liittyvissä opinnoissa.

Jos kiinnostuit Tyttöjen Talon vapaaehtoistoiminnasta, olethan yhteyksissä mahdollisimman pian Tyttöjen Talon sähköpostin kautta tyttojentalo@setlementtitampere.fi

8. Maksuton koulutus: Mitä on somekiusaaminen?

Mitä on somekiusaaminen?

Kuinka ja kuka siihen voi puuttua?

Sua varten somessa yhdistää voimansa Valopilkkuja -toiminnan kanssa ja järjestää yhteisen koulutuksen somekiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Kolmetuntisen koulutuksen aikana opit lisää netissä tapahtuvasta kiusaamisesta ja sen erityispiirteistä sekä ymmärrät, miksi se on haavoittavaa.

Koulutuksesta saat työkaluja siihen, kuinka ottaa somessa tapahtuva kiusaaminen puheeksi nuoren kanssa, kuinka puuttua kiusaamiseen ja miten somekiusatuksi tullutta nuorta voi tukea. Koulutuksessa käydään myös lyhyesti läpi tämän hetken suosituimpien somealustojen toimintaperiaatteita ja esimerkkejä siitä, miltä kiusaaminen konkreettisesti näillä alustoilla näyttää.

 • 19.9. klo 12-15 Kukaan ei haluu olla sun kaveri – somekiusaaminen ja kuinka siihen voi puuttua
 • Ilmoittaudu mukaan: https://www.valopilkkuja.fi/koulutus/tulevat-koulutukset/

Koulutus on maksuton ja järjestetään etänä. Se on suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Myös huoltajat ovat tervetulleita osallistumaan. Koulutuksen toteuttavat yhteistyössä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku ja Sua varten somessa -tiimin työntekijät.

Minerva Kettukuja she/her

digitaalisen nuorisotyön asiantuntija

sua varten somessa

+358 44 71 93 191

minerva@suavartensomessa.fi

💬 ig & tt: @suavarten_official sc: @suavarten_tiimi

Valtakunnallista ja vaikuttavaa digityötä nuorten puolella ja aina häirintää vastaan.

Uudet nettisivumme ovat nyt auki! www.suavartensomessa.fi

IN ENGLISH

UPCOMING EVENTS:

1. Yearly beginning sauna 28.8. 5PM

2. August sports trial: SOPU's and PIRATE's beach day 30.8.

OTHER NOTIFICATIONS:

UPCOMING EVENTS:

1. Yearly beginning sauna 28.8. 5PM

Welcome to SOPU's yearly beginning sauna on the 28th of August starting from 5PM at TAMK, Solu. There will be lots of fun activities including beer pong, a quiz and of course our social work oath.

And as you can see from the event's name, the sauna will be warm so take your sauna equipments with you if you want to go to sauna. Hope to see you there!

2. August sports trial: SOPU's and PIRATE's beach day 30.8.

Summer is not over yet!

Do you want to hang out at a beach and play beach volley or yard games?

PIRATE and SOPU will organize a beach day on 30.8. at 17-20 pm at Rosendahl beach. Come hang out with us and play yard games with lovely students of health care students. So put your flipflops on and come hang out with us! You can take your own yard games with you if wanted.

(Remember to check the weather. If bad weather then event will be held indoors. We will let you know)

WHAT? PIRATE's and SOPU's beach day

WHERE? At Rosendahl beach

WHEN? Wednesday 30.8. from 17pm to 20pm

WHY? Last summer days and @pirate.ry

OTHER NOTIFICATIONS: